De ce este nevoie de infiintarea unei firme?
Optiuni
Persoana Fizica Autorizata (PFA)
Intreprinderea Individuala (II)
Intreprindere Familiala (IF)
Societate in Nume Colectiv (SNC)
Societate cu Raspundere Limitata (SRL)
Societate pe Actiuni (SA)
Societate in Comandita Simpla (SCS)
Societate in Comandita pe Actiuni (SCA)


De ce este nevoie de infiintarea unei firme?
Poate ti-ai pus vreodata intrebarea de ce este nevoie de infiintarea unei firme? Fara asa ceva nu se poate? De ce atatea PFA, SRL si SA si altele? Cei din vechi timpuri nu mai aveau firma si nu s-a intamplat nimic din cauza asta!

Da, asa e, cei din trecut nu sufereau prea tare pentru ca nu aveau firma si faceau afaceri fara probleme. Insa aveau niste reguli, nescrise mai intai, e adevarat. Niste reguli care trebuiau sa faca din afaceri un joc corect. Un joc in care cei ce investeau bani sa aibe oarece asigurari ca ii vor primi, iar cei care gestionau banii altora, ca trebuie sa o faca cu buna credinta. Iar la finalul jocului sa iasa, pe cat posibil, toti in castig.

Regulile au evoluat in timp si au la baza un principiu: atat timp cat risti banii tai poti sa faci ce doresti. Insa daca risti banii altora trebuie sa accepti niste limitari. Acest principiu se aplica cu o anumita ordine: intai sunt protejati cei mai slabi apoi cei mai puternici: intai angajatii tai apoi partenerii tai de afaceri, de la care cumperi si carora le vinzi, apoi cei cu care te asociezi in afacere. Tu esti ultimul.

La urma a aparut si statul, ca arbitru, care garanteaza ca poate sa puna in aplicare aceste reguli. Si ca sa fie totul clar acestea au fost scrise. Si pentru ca jocul fara arbitru ar fi un haos existenta sa este considerata absolut necesara. Si, drept urmare, el este primul protejat.

Asta inseamna firma: un set de reguli care garanteaza intreprinzatorilor un joc corect.
Inapoi la cuprins

Optiuni
La inceputuri, existau doar intreprinzatorii care jucau acest joc garantand cu tot ce aveau. Acest tip de jucator exista si acum, la noi in tara, ca optiuni de infiintare a unei firme:

  • Persoana Fizica Autorizata (PFA)
  • Intreprindere Individuala (II)
  • Intreprindere Familiala (IF)

Ulterior, pentru a mai atenua din duritatea jocului, a facilita unirea fortelor si a da curaj mai multora sa intre in joc spre castigul general, a fost inventata firma sau societatea cu mai multe moduri de asociere si asumare a riscurilor.

In principiu firma este tot un jucator in acest joc care respecta regulile, insa fictiv, creat din vointa altor persoane. Are insa mai multe limitari, in functie de banii cui ii risca, si este judecat dupa reguli la fel ca un intreprinzator persoana reala. Diferenta mare intre o persoana reala si alta fictiva e ca pe a doua o poti lichida insa pe prima nu. Optiunile de infiintare a unei firme, pentru de astfel de jucatori, in tara noastra sunt:

  • Societate in Nume Colectiv (SNC)
  • Societate cu Raspundere Limitata (SRL)
  • Societate in Comandita Simpla (SCS)
  • Societate pe Actiuni (SA)
  • Societate in Comandita pe Actiuni (SCA)

Si acum sa luam fiecare optiune pe rand.


Inapoi la cuprins

Persoana Fizica Autorizata (PFA)

Persoana Fizica Autorizata (PFA) este cel mai simplu si vechi rol din joc. In acesta optiune de infiintare a unei firme,tu esti patron (dar poti sa angajezi si alte persoane), tu conduci si tot tu si muncesti. Trebuie doar sa dai statului ce-i al lui si pentru asta trebuie sa tii niste evidente simple ale banilor care intra si ies din buzunarul tau. In fata celorlalti raspunzi cu toata averea daca gresesti, asa ca nu te intreaba nimeni cum ii folosesti. Viata unui PFA incepe din vointa unei persoane si se termina tot prin vointa sau alte evenimente ce fac imposibila continuarea activitatii (deces, etc)
Inapoi la cuprins

Intreprinderea Individuala (II)

Intreprinderea individuala (II) aproape se confunda cu PFA-ul, nu exista mari diferente: aceeasi raspundere in fata statului sau a celorlalti participanti la joc. Singurele diferente sunt legate de activitatile ce sunt permise II si ma refer la profesiile liberale. In plus activitatea unei II poate fi continuata de mostenitori in cazul in care cel care a infiintat-o decedeaza. Si cam atat.
Inapoi la cuprins

Intreprindere Familiala (IF)

In cazul infiintarii intreprinderii Familiale (IF) avem de a face cu prima forma de asociere. Aceasta asociere este limitata la membri familiei pana la afinii de gradul 4. Membrii familiei pot fi ori persoana obisnuita ori formele de organizare precedente. Membrii familiei pun totul in comun si raspund cu tot ce au in fata celorlalti. Relatia dintre membrii de familie nu este reglementata intr-un fel. IF are limitari privind domeniul de activitate – nu are voie sa activeze in profesii liberale sau alte domenii specificate in legi speciale. In mod particular, toti participantii la IF nu sunt angajati ci membri cu drepturi egale.
Inapoi la cuprins

Societate in Nume Colectiv (SNC)

Pentru prima data, cand infiintam o firma ca Societate in Nume Colectiv (SNC), avem de aface cu o persoana fictiva, aparte de persoanele reale. Aceasta forma de organizare are similaritati cu IF in sensul ca vorbim de o asociere de mai multi oameni si de raspundere nelimitata in fata celorlalti jucatori. Insa, pentru prima data, asocierea este persoana distincta si are avere proprie. Tot pentru prima data apare posibilitatea ca cei care se asociaza sa nu mai aiba putere egala cand se decide ceva. Legiuitorul lasa la latitudinea asociatilor daca fac un contract scris care sa reglementeze relatiile dintre asociati iar numarul acestora este limitat.
Inapoi la cuprins

Societate cu Raspundere Limitata (SRL)

Este, de departe cea mai utilizata optiune de infiintare a unei firme. Societatea cu Raspundere Limitata (SRL) se aseamana cu SNC-ul insa apare pentru prima data raspunderea limitata a asociatilor. Adica, dupa ce asociatii pun la dispozitie firmei ce au promis, nu mai au nici o obligatie sau risc. Insa aceasta raspundere limitata vine la pachet cu limitari. Asociatii pot primi din banii firmei abia dupa ce exista suficiente asigurari ca interesele celorlalti nu sunt prejudiciate. Avem mai multe hartii de completat, contabilitatea se tine in partida dubla. Relatiile dintre asociati sunt acum reglementate de un contract. Acesta poate sa nu existe daca avem un singur asociat.
Inapoi la cuprins

Societate pe Actiuni (SA)

Societatea pe Actiuni (SA) se aseamana cu SRL-ul insa acum apare un lucru nou: asociatii, acum actionari, intra si ies din firma dupa cum doresc. In cazul SRL-ului, decizia de a primi un asociat se lua prin acordul celorlalti asociati cu un anumit procent. Aceasta facilitate dispare acum. Alta particularitate este ca actionarii (echivalentul asociatilor) sunt din ce in ce mai separati de conducerea firmei. Insa, pentru ca oricine sa poata cumpara sau vinde actiuni, este nevoie de asigurari suplimentare. Trebuie sa fii constient ca, atunci cand optezi pentru infiintarea acestui tip de firma, vei avea noi controale cum ar fi reglementari interne ale firmei, auditul,etc. pentru protectia drepturilor actionarilor.
Inapoi la cuprins

Societate in Comandita Simpla (SCS)

Societatea in Comandita Simpla (SCS) este un soi de SRL cu influente de SNC. Noutatea, pentru aceasta optiune, apare la nivelul celor ce se asociaza: avem doua tipuri de asociati. Unii, numiti comanditati, care conduc firma si pentru acest lucru (sa zicem pentru responsabilizare) primesc beneficii dar raspund si cu toata averea fata de ceilalti jucatori. Altii, numiti comanditari, nu conduc insa primesc beneficii si nu raspund cu toata averea ci numai cu ce au contribuit.
Inapoi la cuprins

Societate in Comandita pe Actiuni (SCA)

Nu difera cu mult fata de un SCS doar ca in acest caz nu avem o combinatie de SRL si SNC ci de SA si SNC. Asociatii se numesc acum actionari si sunt tot impartiti in doua : comanditatii, care au beneficii si puterea dar si raspundere nelimitata, si comanditarii care participa doar la beneficii dar au raspundere limitata. In plus, limitarile care se aplica la SA se aplica si la SCA.
Inapoi la cuprins
Acum ca stii care sunt participantii la joc, alege cu grija optiunea de firma care vrei sa o infiintezi, in functie de rolul pe care doresti sa il joci! Pentru ca iti poate aduce profituri majore dar si pierderi ruinatoare. Nu intra in joc daca nu intelegi toate regulile (fie ca e vorba de contracte, salarii, taxe, contabilitate sau alte informatii). In caz ca simti ca iti scapa ceva informeaza-te sa intreaba pe cei care stiu (contabil, avocat), datorita meseriei lor, aceste reguli.LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here